20 Nisan 2014 Pazar

DENİM ŞIKLIĞI...



Bu yılın yaz kış en anahtar parçalarından olan denim kumaşı ben bu şekilde kombinledim ve size denim kumaş ile ilgili ufak bir araştırma yaptım. buyrun bakalım:

Denim nedir?
Spor giyim ve özellikle jean pantolon yapımında kullanılan kaba, dayanıklı bir kumaştır.

“Denim” adı nereden geliyor?
Denim, Fransa’nın “de Nimes” kentinde üretilmeye başlandığı için, “Nimes’den gelen” anlamını taşıyan adını bu şehirden almıştır.  İlk kez Fransa’nın Nimes ve İtalya’nın Cenova kentlerinde iş giysisi olarak dokunmaya başlandı.  Blue jean’in kökeninde Cenova’lı denizcilerin “Bleu de Genes” (Cenova mavisi) diye adlandırılan mavi pamuklu pantolonları yatmaktadır.

Jean nasıl markalaştı?
1850 yılında kurulan Levi Strauss & Co. denim kumaşından işçi elbiseleri üretmeye başladı.  Jean’in tüm dünyada “vazgeçilmez” oluşu, Levi Strauss sayesinde oldu.  1940’larda Lee ve Levi’s arasındaki rekabet kumaş tiplerinin zenginleşmesini sağladı. 1947’de Wrangler de pazardan pay almaya başladığında, blucin uniseks bir giysi haline gelmiş, sektörü ne olursa olsun, işçiler arasında tulum ve salopet denimler çok yaygınlaşmıştı.  James Dean, Marlon Brando, Elvis Presley gibi dönemin ünlülerinin jean giymeleri de, bu giysinin daha geniş kitleler tarafından beğenilmesinde büyük rol oynadı. Jean, Marilyn Monroe gibi yıldızların sayesinde, kadınlar modasına da damgasını vurdu.

 
Denim kumaşı nasıl çeşitlendi ve moda oldu?
1950’li, 1960’lı yıllardaki talep çeşitliliği, üreticileri farklı yıkama teknikleri ve denim kumaşa uygulanabilecek renkler konusunda harekete geçirdi. 1980’ler sonunda, vücudu saran, lycra karışımlı denim kumaşından üretilen dar paçalı jean’ler yaygınlaşmaya başladı.  Jean’in her kesimde popüler olması, haute couture yaratıcılarını da yeni çalışmalara itti. Yves Saint Laurent, 1970 yılında, blucini podyuma çıkardı. Onu Calvin Klein, Armani, Valentino gibi modacılar izledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder